2015. április 13., hétfő

Tippek, hasznos honlapok, olcsó utazáshoz, stoppoláshoz, önkénteskedéshez, munkához.

Sziasztok ismét ennyi hónap után! :)

Immár ismét Krakkóból jelentkezem és sügősen létrehozom ezt a bejegyzést, magyar nyelven, a Járatlan Utakon fesztivál inspirációjára.

Először is ezúton is köszönöm mindenkinek aki eljött, akik megszervezték, meghívtak, és meghallgattak, köszönöm a sok kérdést és pozitív visszajelzést és érdeklődést, hihetetlen megtiszteltetés volt számomra, hogy ott lehettem.
Életemben először beszéltem ennyi ember előtt. Lehet, hogy én voltam a legfiatalabb... Ráadásul ilyen érdeklődő, nyitott közönséget még sosem láttam. :)

Persze lehetetlen átadni 6 hónapnyi kalandot egy előadásban, de megpróbáltam és boldog vagyok, hogy lehetőségem volt rá, ha csak egy része is átment, már megérte. Remélem sokan kedvet kaptak Dél Amerikához, kalandozni, utazni, vagy csak nyitott szívvel állni a világhoz, mosolyogni, és értékelni amink van.
Ha visszalapoztok a blogon 2013 körülre, akkor még olvashattok róla mik voltak, néha onnan is írtam, de tudom hiányos, hisz nem sok olyan hely volt ahol volt internet, és később már oly módon utaztunk amit le sem tudtam volna írni...

Rengeteg kérdést kaptam, nagyon jól esett. Igyekszem mindre válaszolni, ezért is elhatároztam, hogy összeszedem most itt a blogon az oldalakat amik hasznosak lehetnek minden utazni, önkénteskedni, külföldön dolgozni, stoppolni, dumpsterezni vágyónak. Hisz rengetegen érdeklődtek ezek iránt.

Persze a leghatékonyabb (legalábbis szerintem) mindig is az marad, amikor bátorságot összeszedve, személyesen, mosolyogva az adott országban keresgél az ember. Önéletrajz sok példányban, lefordítva a helyi nyelvre, és szépen osztogatni, elmagyarázni ki vagy, mit szeretnél, lelkesen, mindenre készen, nem válogatni. Eddig mindenhol lett munkám -legális vagy sem-, de lett (ott is, ahol nem beszéltem a nyelvet, pl Brazília vagy Lengyelország).

Azonban sokan szeretnek már felkészülve útnak indulni, és tényleg lehet néha jó kis dolgokat találni, csak jó tudni hol keressünk, ehhez próbálok most egy kis segítséget nyújtani mindenkinek, aki kérte.
Íme a szerintem leghasznosabb oldalak, vagy legalábbis ahol jó lehetőségeket, ötleteket, programokat talál egy utazó, nekem is segítettek gyakran:

A couchsurfinget sokan ismerik, NAGYON ajánlom mindenkinek. Nem csak ingyen szállást lehet rajta találni. Vannak fennt csoportok, események, önkéntes programok, munkák, útitárskeresők, tippek stoppoláshoz, lakótárs keresők, nyelvtanuló közösségek, Couchsurfing meetingek és még sorolhatnám. Azon kívül hogy minden országban találtam hostot, és én is folyamatosan fogadok (ha éppen van hol laknom egy ideig), a couchsurfing-nek hála találtam már munkát, önkénteskedtem, lakótársakat szereztem, lakást is, biciklit is, útitársat is, és rengeteg fantasztikus barátot.
Használjátok, mindenre jó!!!!
Felhívnám a figyelmet erre a két csoportra, a legjobb önkéntes munkák kerülnek ide:
Ez pedig hasonló a couchsurfing-hez csak kevésbé ismert talán, de a lényege ugyanaz:

A következő 4 honlap a legismertebb és leghasznosabb (szerintem) önkénteskedés találására. Általában ingyenesek (néhol van egy regisztrációs díj pl WWOOFing-on) és a világ minden pontján lehet találni, az érdeklődésednek megfelelő dolgot. Nyelv tanítás, állatokkal dolgozás, ültetvényeken, gyümölcsszedés, házépítés, hippi közösségekben segítés, gyerekekkel dolgozás, természetben, iskolákban, hostelekben, családoknál, farmokon... van minden tényleg. Körül kell nézni, hol mit kérnek, mit adnak cserébe, mennyi időre stb stb... Általában nagyon egyszerűen le lehet levelezni, rugalmasak, és legtöbbször szállás+kaja cserébe napi pár óra segítség.
Ne dőlj be a programoknak ahol pénzt kérnek Tőled, hogy dolgozhass. Az önkénteskedés alapja, hogy nincs benne pénz, valamit valamiért.

Még pár honlap szintén önkéntes munkákhoz, érdekesek szintén, érdemes megnézegetni, nincs személyes tapasztalatom (még :P) de akik ajánlották őket csupa jót mondanak.


A híres stoppos honlap. Hitchwiki segít megtalálni a legjobb helyet, ahonnan stoppolni érdemes az adott városból, illetve az odajutást is. Utazók rakják össze, csupa személyes tapasztalat alapján. Dél Amerikában nem használtam, hisz nem volt internetem, de Európában nagyon hasznos szerintem!


Itt pedig az ingyen kaja! :) Hasonló a Hitchwikihez, ezt is utazók, személyes tapasztalat alapján rakják össze (ezért az idő során néha változik, bővül) és a legjobb Dumpster Diving helyek, piacok, szupermarketek vannak rajta akik kirakják a kaját, Te meg elviheted vacsira.


Még pár tipp, munka kereséshez, külföldre magyaroknak.
Mondjuk én a személyes keresgélés híve vagyok, nem ismerek sok munkaközvetítőt. De volt már rá példa, hogy rajtuk keresztül kaptam munkát Franciaországba, hajós cégnél.Hát ennyi jutottmost az eszembe... remélem lesz, akinek hasznára válik.
Ezeken kívül még persze ott a rengeteg Facebook csoport, és mindenféle kereső ami kiad 1000 lehetőséget. Szóval mindenkinek keresgélni kell, és megtalálni amire vágyik. :)
Ha bárkinek van még ötlete, kommentelje hozzá, bővítsük a listát!

És nyugodtan írjatok továbbra is, ha van kérdés, tanács, vélemény, ötlet. :)

Sok sikert szép tavaszt!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése