"Ne álmodd az életed, hanem éld az álmaid."
ÉS
"Légy szerelmes az életbe!"
2019. április 8., hétfő
Orosz kocsmatúra és bepillantás az orosz gasztronómiába.
Érdekes élményben volt részem a
hétvégén. Mondhatni, belekóstoltam az orosz éjszakába. Azt hiszem sikerült
nagyon autentikus élményt szereznem, mint kiderült a helyi « Volga »
nevű focicsapat hű szurkolóival kocsmatúráztam Nijni Novgorodban.
Minden egy esti sétának indult az
egyik kanapészörfös sráccal, aki elhatározta, hogy megmutatja a város olyan
részeit ahol még nem voltam. Beszélgettünk, sétáltunk aztán gondoltuk beülünk
egy sörre meg én enni is szerettem volna valamit, elővigyázatosságból, ha mégis
igaz lenne a sztereotípia, hogy vodkát kell inni ha túl hideg van kint este. A
kanapészörfösöm azt mondta ez csak mendemonda, mint a balalajka vagy a medvék. Egyszercsak
felbukkant két barátja, akik persze csatlakoztak és együtt kiválasztották az
első kocsmát ahol is az első kézműves sört fogyasztottuk el. Mikor
megállapodtak, elindultunk, mondván, gyalog megyünk nincs messze. Hát… 30 perc
volt gyalog ! Azt kell, hogy mondjam, az orosz kocsmatúra elég egészséges,
mivel minden kocsma között egy csomót kell a hidegben gyalogolni, így egyrészt
rengeteg kilómétert tudhattunk magunk mögött az est végére, másrészt pedig a
hideg azért egy kicsit kijózanított… engem legalábbis.
Kremlin a lemenő nap fényében
Mikor megérkeztünk az első
kocsmába, én konkrétan nem éreztem az ujjaim se a kezemen se a lábamon és a
fülemet sem, annyira átfagytam. A folyó mellett hidegebb van, mert a szél is
fúj. Na ezt gyorsan orvosoltuk egy jó orosz sörrel, őszintén szólva egy csomó
félét kipróbáltam, de a nevükre nem igazán emlékszem. Azt elmondhatom, hogy az
oroszok szeretik a kézműves söröket, és a kocsmákban ahol voltunk hatalmas
választék volt sörből. Ittam világosat, barnát, félbarnát, szűrtet, szűretlent,
legközelebb majd jobban odafigyelek a nevekre. De most inkább arra figyeltem,
hogy kb tudjam követni az orosz beszédet, mert ahhoz képest, hogy az elején
megbeszéltük, hogy angolul fogunk beszélni, sokszor átváltott a nyelv oroszra.
Aztán 2-3 sör után egyre folyékonyabban beszéltek a fiúk angolul én meg oroszul
és már nem volt akadálya a kommunikációnak. Jól elvertem őket csocsóban, pedig
nem vagyok egy profi benne, de a srácok hiába imádják a focit, csocsózni nem
tudtak. :P Majd a következő kocsma fele felcsendültek a fociindulók is,
mint kiderült a srácok egy csomó nyelven tudnak fociindulókat énekelni, különösen
németül, mivel a Bayernnek szurkolnak. Aztán a következő kocsma után jöttek a
fura élmények, mivel a kanapésom két haverja összeverekedett, többször
nekiálltak boxolni az utcán. A kanapészörfösöm mondta, hogy ez normális, náluk
mikor isznak a barátok verekednek, ez csak olyan vicc féle szórakozás. Hát
gondoltam, ez van, nálunk is előfordul, hogy a fiúk viccből bunyóznak mikor isznak…
Aztán azt vettem észre, hogy egyre jobban összeverekednek, míg végül püfölik
egymást aztán minden tiszta vér… Az egyik srácnak elkezdett vérezni az orra és
kb 10 percen át csillagokat látott, mert a másik úgy behúzott neki. Kérdeztem,
ez is normális-e és azt mondták igen. Egy kis tócsa vér keletkezett az utcán,
ami hamar meg is fagyott utána. Aztán pár zsepit tömött az orrába és
folytatódott a kocsmatúra a következő helyre. Azért én nem vagyok benne biztos,
hogy ez annyira megszokott, de a srácok ugyanúgy énekelték tovább a
fociindulókat. Újabb kulturális különbség.
Éjjel a város
Mikor megtudták, hogy fázom az
úton a következő « közeli » kocsmáig, az a bizonyos mendemonda, hogy
a hideg ellen vodkát kell inni valósággá vált, és bátorítottak, hogy
vodkázzunk, de erre szerencsére végül nem került sor. Ezekután még sokat
beszélgettünk, irodalomról, politikáról, utazásokról és annyira rendesek voltak,
hogy a végén hazakísértek a koleszba, amin eléggé meglepődtem, ugyanis kb 45
perc volt gyalog, azaz nekik oda-vissza másfél óra. De nagy szerencse, hogy
elkísértek, mert a kolesz ajtaja hajnali 3-kor zárva volt. Felfedeztük egy
cetlin, hogy fel kell hívni egy telefonszámot, ahhoz, hogy az éjszakai portás
kinyissa. Csakhogy nekem nincsen orosz sim kártyám a másikon pedig nincsen
valamiért térerő Oroszországban. De szerencsére velem volt a 3 Volga drukker,
akik felhívták a számot, így bejutottam a koleszba. 😊
Nagyon jó este volt és még mindig imádom az oroszokat. És meghívtak egy orosz
szülinapi buliba a jövő hétvégén, kiváncsi vagyok milyen lesz.
Hering és Kávé
Egy másik este pedig elvittek az
oroszok Nijni legnépszerűbb bárjába, a « Hering és Kávé »-ba (« сельдь и кофе »).
Na mondjuk nem ettem heringet és nem kávét ittam, hanem sört, az egyetlen orosz
sört ami volt, ugyanis a sörök nagyrésze európai import. Főleg német, belga,
cseh söröket árulnak, de én inkább egy helyi világosat próbáltam ki és nem
bántam meg. A kaját viszont annál inkább, ugyanis valami nagyon fura ételt
sikerült kipróbálnom. Azt kértem valami tipikus helyi kaját tanácsoljanak, és
az orosz barátnőm tanácsára hallgatva, rendeltem valmiféle leves és főzelék
közti állagú barnás dolgot. Valójában barna kása volt, valami fehérrel
összekeverve – gyanítom tejföl – és benne gomba meg kapor. A kapor ízét még
éreztem is, de gombának nyomát sem láttam, helyette eszküszöm tiszta szalonna
íze volt azoknak a barnás daraboknak, de a legszokatlanabb az volt, hogy az
egész recsegett a fogam alatt, mint a homok. Hát ezt is felfedeztem, de nem
lesz a kedvenc kajám, azt hiszem.
Tudom sötét, de ez volt az a tejfölös-kapros-gombás kása.
Ugyanaznap este ültem először
taxiban Oroszországban, mivel már hajnali 1 fele járt az idő. Az orosz barátnőm
tanácsára taxival mentem haza, itt ugyanis elég olcsó a taxi kb 1 és 3 euró
között van a városon belül. Egy nem túl barátságos üzbég sofőrrel suhantunk át
a városon, az autó majd szétesett, a kanyarokban meg csikorogtak a kerekek.
Gondolom sietnek, hogy minél több utast szállítsanak és így többet keressenek.
Már többen mondták, hogy sokan jönnek ide dolgozni Üzbegisztánból,
Khazasztánból és Türkmenisztánból mert itt jobbak a bérek. Innen aztán küldik
haza a pénzt a pénz-transfereken keresztül (Western Union stb.), ezért állnak
mindig órákig a sorok a pénzváltóknál. Nem is annyira a vezetési stílusa lepett
meg, ennél láttam sokkal durvábbat, hanem inkább az, amikor megállt egy
számomra ismeretlen utcában egy ismeretlen ház előtt és közölte, hogy
megérkeztünk. Aztán látta, hogy kikerekednek a szemeim és valami nem stimmel ezért
megkérdezte, hogy nem ide akartam-e jönni. Hál’istennek már tudok annyira
oroszul, hogy ezt megértsem és elmondjam a címet ahol tulajdonképpen lakom.
Ekkor kiderült, hogy vagy ő nem jól írta be, vagy a barátnőm aki mondta neki a
címet mikor berakott a taxiba, nem a jót adta meg. De igazából csak kb 2
utcával voltunk odébb és hamar meg is érkeztünk a jó címre. És még nem is kért
többet érte, mint amiben eredetileg megállapodtak az orosz barátnőmmel aki a
taxit hívta, vagyis kb 1,5 eurot.
усадьба Рукавишниковых
a zacsik a cipőkön
Ha már az esti élményeknél
tartunk, koncerten is voltam múlt vasárnap, méghozzá egy orosz filharmonikus
zenekar koncertjén. Megint orosz kanapészörfösök hívtak meg. Ami először is
lenyűgözött az a terem volt. A hely neve усадьба Рукавишниковых,
vagyis Rukavichnikovék Rezidenciája. Ez a Rukavichnikov egy nagyon gazdag
kereskedő volt a 19-ik században és annyi pénze volt, hogy egy ilyen palotát
építtetett magának (meg még többet is a városban), ami ma múzeum és koncert
terem. Az oroszok pedig annyira vigyáznak rá, hogy a koncert előtt a ruhatárban
mindenki kap egy kis zokni féle zacskót, amit rá kell húzni a cipőre, hogy ne
koszoljuk össze a padlót. Nagyon vicces volt, ahogy mindenki ezekben a
zacskókban totyogott mindenhol. :D Maga a koncert gyönyörű volt, minden
dal másféle, ha tudok majd teszek fel ide egy kis részletet belőle. És a
legérdekesebb számomra az a sok fura hangszer volt, amit előtte sosem láttam.
Volt természetesen pár klasszikus hangszer mint a dob, a fuvola vagy a cintányér,
de volt ezenkívül a híres orosz balalajka (kicsi meg nagy), voltak mindenféle
csörgők, volt a « gusli », ami olyan, mint egy fekvő hárfa és
gyönyörűen szól, meg volt olyan kereplő-féleség, sőt egy ilyen pattogós fa
hangszer is amit a combjához csapkodott az egyik zenész. Nehéz lenne lefordítani őket magyarra, de oroszul a továbi hangszerek nevei: Домра, Клависин, Музыкальные ложки, Музыкальный треугольник, бубен, Аккордеон, свирель, трещотка, дудка és Барабаны. Fantasztikus volt,
remélem le lehet játszani a részletet.
Gursli
A zenekar és a karmester
Balalajka
UHÁ Halleves.
Hogy kompenzáljam a barna kásás esetet,
el kell, hogy mondjam, hogy nagyon finomakat is ettem már itt Oroszországban,
méghozzá akkora egy mázlista vagyok, hogy az egyik orosz kanapészörfös barátnőm
férjének van egy tengergyümölcsei étterme (Seafood restaurant), méghozzá a
legjobb a városban. Na oda elvittek péntek este és egy csomó mindent
megkóstoltattak velem. Először is az « Uhá » nevű Orosz halászlét,
vagyis inkább hallevest. Nem hasonlít a magyar halászlére, nem piros, nincs
benne pirospaprika és nem is csípős. Inkább egy húslevesre emlékeztet, csak hús
helyett hal van benne. A finom fehér halon kívül volt benne krumpli, répa meg
petrezselyem is. Rendeltek ezenkívül креветки-t vagyis garnélarákot, amit
imádok, és itt is finom volt, viszont azért eléggé különbözött a délfrancia
rákoktól. Nijni közelében nincs tengerpart, ezért minden tengeri termék
importált, vagy az Orosz északi partokról hozzák, esetleg a Fekete vagy Kaszpi tengerről.
Mindenesetre, talán a hideg miatt vagy nem tudom miért a rákok jóval kisebbek
és jóval kevesebb a húsuk, mint a Földközi tengeri rákoknak. Viszont tele
voltak ikrával, vagyis kicsi ráktojásokkal, amit viszont még sosem ettem. Most
már ezt is megkóstoltam, de különösebb íz nem maradt meg bennem róluk.
Osztriga - csúnya, de finom.
Annál
inkább meglepett viszont az orosz osztrigának az íze. Azt is most ettem
először, és az állaga a csigáéhoz hasonlít, nyálkás és rágós és undorító ahogy
a kagylóból kieszi az ember. :D De az íze elég váratlan volt, percekig
gondolkoztam mire beazonosítottam, hogy az ananász és a sárgadinnye között volt
valahol az íze. Igen, lehet, hogy fura de gyümölcs íze volt az osztrigának és
az étterem tulajdonos férj is megerősítette, hogy általában ez az íz dominál
ennél a fajta osztrigánál. Kaptam egy csomó osztriga kagylóhéjat emlékbe, mint
megtudtam, aki ért hozzá – mint a tulaj – , az a héj domborulataiból meg tudja
mondani meyik tengerből való az osztriga. Ezenkívül még ettünk egy pástétom
féleséget, ami heringből készült és tök fincsi volt, meg itt is volt gomba,
csak nem volt szalonna íze. Az orosz férj elmagyarázta, hogy a gombát – ami
Oroszországban nagyon népszerű mivel rengeteg az erdő – hónapokig áztatják
különboző fűszerekkel lezárva, és utána tálalják. Itt is ropogott a fogam
alatt, így már megértettem, hogy a gomba a hibás ezért a fura benyomásért ami
miatt azt hiszem néha, hogy homok került a kajába. Ja, és itt is nyersen eszik a hagymát! A gombán kívül egyébként nem
nagyon tanácsolnék más zöldséget eddig, sajnos szegény oroszoknál a klíma miatt
minden zöldség és gyümölcs elég ízetlen, kicsi és fonnyadt. Vettem például
paradicsomot, de az íze inkább a citroméhoz hasonlít, sőt az alma is nagyon
savanyú. Egyedül a krumpli, a gomba meg talán a hagyma amik olyanok, mint
máshol. A többiek nem túl csábítóak, ami meg igen az jó drága, mert messzi
földről jött. Mondjuk nem sok gondom van ezzel, mert a koleszban tésztán, zacskós
leveseken és piritóson élek, na meg ott van hétközben az egyetemi menza. Úgyhogy
gondolhatjátok mekkora felüdülés volt az a Seafoodos étterem pénteken. :D
Gomba meg nyers hagymák
Heringes pástétom
Ja, és nem iható a csapvíz. Ezt
akkor tudtam meg, mikor már 3 napja ittam a csapból. Hamarosan meg is éreztem a
hatásait az össze vissza tekergő gyomromon. Ekkor én is elkezdtem venni az 5
literes vizespalackot, mint a többiek a koleszban. De aztán az oroszok
elmondták, hogy ők otthon nem feltétlenül veszik a vizet hanem felforralják és
utána isszák meg mikor már kihűlt. Úgyhogy a múlt héten én is elkezdtem
forralni a vizet, van itt a koleszban egy vízforraló. Utána kiraktam az ablakba
egy lábosban kihűlni, majd feltöltöttem vele a vizespalackom. Nagyon jól
működött pár napig, de aztán arra lettem figyelmes, hogy büdös a víz. Olyan
alga szaga volt és egyre nehezebben tudtam meginni. Valami miatt nagyon
szennyezett itt a víz és még forralás után is rossz a szaga. Most újra vettem
egy vizespalackot meg egy üveg Kvaszt (erjesztett gabonaital), mert azt nagyon
imádom és itt mindenhol lehet kapni. :P Na meg persze folyton teát iszom,
mint az oroszok, akik szerintem kb napi 50 teát megisznak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése