Három év után újra itt vagyok.
Peruban.
Megint ide sodort az élet, a perui
télbe: júliusban érkeztem és két hónapot töltök itt. Főként
Limában, illetve a környező régiókban.
Most azonban más módon, más
formában, mint 3 évvel ezelőtt: nincs hátizsák a hátamon, nem
sátor a házam, nem alszom a tengerparton, nem stoppal utazom és
nem kézműveskedésből élek... sok a különbség. Viszont ha
lehet, most az előbbieknél még közelebbről, igazán testközelből
tapasztalom meg Perut: egy perui család tagjaként.
Nagyon szerencsésnek érzem magam,
hogy itt lehetek, és -- bár most más dolgokról -- de már most
rengeteget tanultam. Azonban itt is hozzá kell szokni pár dologhoz,
amik nálunk Európában nem így vannak, vagy nem is léteznek:
A másik, amihez az itteniek hozzá
vannak szokva, a folyamatos földrengés veszély: nagyon gyakran
vannak kisebb földrengések, és a Richter skála 5-ös fokozata
alatt már nem is nagyon zavartatják magukat az itt élők. Ha ennél
nagyobb rengés van, elindulnak ki a házakból, parkokba, nyílt
terekre, hogy ha összedőlnének az épületek, ne temessék be
őket. Bár elvileg az épületek, főleg az újak már
földrengés-biztos módszerekkel vannak építve, illetve minden
házban van egy helyiség ami elvileg jobban ellenáll a rengésnek:
nálunk a fürdőszoba. Oda kell bemenekülni ha az ajtó nem nyílna
ki, mert már elmozdult a föld és a zár is.
Még egy dolog, amit elég nehéz
megszoknom, főleg miután hozzászoktam az egyetemista egyszerű és
olcsó étkezéshez: itt az étel van a közpotban. Napi 4-szer
eszünk, hatalmas adagokat, változatosan, egészségesen, minden
friss, minden természetes. Itt a szegények is jókat esznek. Itt
senki nem éhes, itt nincs éhínség (egyébként amióta az
ősidőkben elkezdték a krumpli, a kukorica, a gyümölcs
termesztést azóta itt éhség sosem volt). Peru alapjába véve
Dél-Amerika leghíresebb gasztronómiájával rendelkezik és erre
nagyon büszkék is az itt élők. Az emberek az ételekről
beszélnek egymás közt, a nők arról ki mit hogyan főz, a férfiak
arról ki mit evett, kinek a felesége főz jobban. Büszkeségük az
étel, és nem telhet el egy nap sem anélkül, hogy leültek volna
minimum 3-szor egy nap, hogy belakmározzanak: reggeli, ebéd,
vacsora, de sokan beiktatnak még egy uzsonnát is 5 óra körül. Ha
épp nem otthon vannak, akkor is a város bármely pontján kapható
MENÜ, olcsón, kb 7-10 soles (2-3 euro) ami tartalmaz a főétel
mellett egy levest vagy előételt, desszertet és egy pohár üdítőt,
legtöbbször chicha morena-t (feketeszemű kukoricából készített
üdítő). Itt nincs fagyasztott, zacskós étel, gyorskaja,
pizzarendelés, konzervek stb. Itt minden a piacról jön, ahol
minden friss, még rajta a föld, hatalmas a választék, gyümölcs,
zöldség; csak krumpliból 5000 különféle létezik Peruban. Nem
is sovány az átlag alkatú ember itt, viszont kövérnek sem
mondható, mert az élelmiszerek mind természetesek és
egészségesek, nem pedig zsírosak és tartósítottak. Az ételen
belül is a hús a legfontosabb: minden étkezéskor (főleg ebéd és
vacsora) kell hogy legyen hús vagy hal a rizs vagy a krumpli
mellett. Minden féle húst eszünk itt marhát, disznót, csirkét,
kacsát, birkát, lámát, alpakát, tengerimalacot. Igen, híres
perui specialitás a tengerimalac, úgynevezett "CUY".
Halakból is rengeteg féle van, a finom tengeri halak mellett,
folyami halakat is esznek az Andok folyóiból: a magashegyekben
főleg pisztrángot. Nem tudom miért, de valamiért a hal itt
népszerű reggelinek is: egyik nap a reggeli kávé mellé letettek
elém egy egész sült halat: a feje, a farka mindennel együtt
egészben. Ez volt a reggeli kenyérrel.
![]() |
Tengeri malac sült |
Reggel gyümölcslevet is csinálunk
gyakran: az 1000 féle gyümölcsből az egyiket bele a turmixgépbe
és kész a gyümölcslé: papaja, marakuja, mango, ananász,
carambola, csirimburi, és még egy csomó finom gyümölcs amiknek
nem ismerem a nevét, és még sosem láttam. Emellet egy nagyon
fura, sűrű, darabos, fehéres-szürkés folyadékot is isznak,
bizonyos Quaker-t, amit állítólag nagyon egészséges, de
szerintem senkinek sem ízlik igazán, mégis mindenki átesik rajta
reggelente, ezért én is igyekszem legyűrni, és megszeretni, de
egyenlőre nem nyerte el a tetszésem.
Már nagyon sok perui ételt
megkóstoltam, sőt igyekszem megtanulni az elkészítésüket is,
bár Európában nem minden hozzávaló található meg. Lelkes
tanonc vagyok és kóstoló, szerencsére nem vagyok válogatós, bár
néha nagyon fura dolgokat eszünk, de amíg a gyomrom bírja,
megküzdök velük. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése